V.d. predstojnika ginekološko porodnega oddelka Andrej Pogačnik, dr.med., spec. gin. in porod.
Odgovorna oseba zdr. nege ginekološko porodnega oddelka Špela Rebernak, dipl.bab.
V.d. strokovne vodje zdr.nege pediatričnega oddelka in ginekološko porodnega oddelka Anita Štumpfl, dipl.m.s.
E: anita.stumpfl@sb-trbovlje.si
Porodnišnica kontakt
E: ginekologija.porodnistvo@sb-trbovlje.si
T: 03 56 52 532

Ogled porodne sobe je mogoč v sklopu šole za starše ZD Trbovlje ali po predhodnem individualnem dogovoru z osebjem porodnišnice.
Ginekološko porodni oddelek ima dve porodni sob. V vsaki je ena porodna postelja. Porodni sobi sta sodobno opremljeni, sam ambient pa omogoča intimnost porodnega dogajanja. Pri porodu je lahko partner ali druga oseba, ki jo porodnica želi ob sebi, zaželeno pa je, da je spremljevalec obiskoval šolo za starše. Prisotnost porodnega spremljevalca je brezplačna in je možna tudi v primerih carskega reza, ko partner počaka na otroka v porodni sobi, kjer ga dokončno oskrbimo po prihodu iz operacijske sobe.

Način porajanja prilagajamo željam in pričakovanjem porodnice. Med porodom se neprestano snema CTG. Na voljo je brezžična naprava za snemanje CTG-ja za eno porodnico hkrati.

V okviru porodne sobe je na voljo tudi prostor za bodoče očete, kamor se lahko umaknejo v času poroda in po porodu. Porodna soba ima lastne ločene sanitarije in tuš. Organizirana je tudi aseptična operacijska soba za izvajanje urgentnih carskih rezov. Porodna soba je neposredno povezana s pediatričnim oddelkom, kjer je 24 ur na dan prisoten zdravnik pediater.

2 uri po porodu mamo z otrokom premestimo na porodni oddelek, ki ga po naravnem porodu brez zapletov predvidoma zapusti 4 dni po porodu. Mame po carskem rezu so prvih 24 ur po porodu nameščene v enoti intenzivne nege, po tem času pa so premeščene na porodni oddelek. Odpuščene so predvidoma 6 dni po porodu.

Nosečnicam pred porodom omogočamo tudi ogled oddelka in porodnih sob ter pogovor z babicami, ki vodijo porode. Ogledi potekajo v sklopu šole za starše SB Trbovlje, ali po predhodnem individualnem dogovoru z osebjem porodnišnice.


LAJŠANJE PORODNIH BOLEČIN

Poteka pretežno medikamentozno, v zadnjih letih pa pospešeno uvajamo tudi sodobne protibolečinske metode, predvsem epiduralno analgezijo. V kolikor jo porodnica želi, je potreben predhodni dogovor z anesteziologom.
Porodna analgezija z Remifentanilom je na voljo kadarkoli - podnevi, ponoči, med delovniki, vikendi in prazniki.
Več o lajšanju porodnih bolečin si lahko preberete na povezavi: Lajšanje porodnih bolečin


SHRANJEVANJE KRVOTVORNIH MATIČNIH CELIC

V sklopu oddelka deluje tudi Donorski center, ki skrbi za odvzeme popkovnične krvi in tkiva popkovnice za javne in zasebne tkivne banke: Donorski center