Tradicionalni božično-novoletni koncert MoPZ Zarja iz Trbovelj

V ponedeljek, 18.12.2023 smo v naši bolnišnici imeli tradicionalni božično - novoletni koncert v izvedbi moškega pevskega zbora (MoPZ) Zarja iz Trbovelj z zborovodkinjo Mihaelo Bola.

Po uvodnem pozdravu direktorja bolnišnice Metoda Kurenta, je zbor v avli ginekološko - porodnega oddelka zapel prisotnim zaposlenim in pacientom (ki jim je zdravstveno stanje to dopustilo).


Pevci so po izvedenem prvem delu koncerta v glavni stavbi bolnišnice, odšli še na Oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo (NBO), kjer so s svojim drugim delom koncerta razveselili tudi tam nameščene paciente.

Za izvedeni koncert se pevcem MoPZ Zarja najlepše zahvaljujemo.

nekaj slik z nastopa je na povezavi: Tradicionalni božično-novoletni koncert MoPZ Zarja iz Trbovelj (18.12.2023) | Splošna Bolnišnica Trbovlje (sb-trbovlje.si)


Moški pevski zbor Zarja iz Trbovelj neprekinjeno deluje od ustanovitve leta 1931. Zbor, v katerem so ob ustanovitvi prepevali predvsem rudarji, delavci in učitelji, je imel izreden pomen pri premagovanju težav in težkih trenutkov, v katerih so živeli Trboveljčani v tistem času. Zbor je doživljal svoje vzpone in padce, lepe in hude trenutke, predvsem, ko se je pojavljalo vprašanje obstoja zbora, vendar se je zbor vedno znal izviti iz vseh težav. Tako je bilo delovanje zbora prekinjeno le med II. svetovno vojno, ko se je večina pevcev vključila v NOB, kjer so bili vključeni v partizanski pevski zbor kulturne skupine IV. operativne cone XIV. divizije. Zahvala in priznanje za takšen jubilej pa gre predvsem pevcem, ki so zbor gradili in ga oblikovali. 
V letih svojega delovanja je zbor dosegel vidne rezultate in prejel številna priznanja: Prvojunijsko nagrado občine Trbovlje, Plaketo Tončke Čeč, Gallusovo plaketo, več priznanj z Naše pesmi v Mariboru in druga številna odlikovanja.
Zbor od nekdaj prepeva delavske in borbene pesmi, narodne in ponarodele ter umetne pesmi domačih in tujih skladateljev. 
Zbor so v zgodovini delovanja vodili številni priznani zborovodje, trenutno ga vodi Mihaela Bola.