V.d. predstojnika oddelka za anestezijo in reanimacijo Katja Kalan Uštar, dr.med., spec.anest.z reanim.
Odgovorna oseba zdr. nege oddelka za anestezijo in reanimacijo Andrej Kosmač, dipl.zn.
V.d. strokovne vodje zdr.nege Enote za intenzivno nego in terapijo in Oddelka za anestezijo in reanimacijo Elvisa Susak, dipl.m.s.
Oddelek za AR kontakt
T: 03 56 52 664
V naši bolnišnici izvajamo epiduralno analgezijo pri porodu in intravensko analgezijo z Remifentanilom pri porodu. Porodna analgezija z Remifentanilom je na voljo kadarkoli - podnevi, ponoči, med delovniki, vikendi in prazniki.
Porodna soba


Epiduralna porodna analgezija

Epiduralna porodna analgezija je najučinkovitejša metoda za lajšanje porodne bolečine in tako prepreči neugodne učinke stresnega odgovora organizma na bolečino. Pri tej metodi dosežemo občutno olajšanje bolečine tako, da v ledveni del hrbteničnega kanala - v t.i. epiduralni prostor anesteziolog vbrizga po tankem katetru različne kombinacije lokalnih anestetikov in/ali opioidov.
Epiduralna analgezija je varen in uveljavljen način lajšanja porodne bolečine,vendar je to invazivna metoda, zato vas moramo še pred začetkom poroda seznaniti z možnimi tveganji in zapleti. Opisani so v dokumentu Privolitev in informacija o področnih tehnikah lajšanja porodne bolečine.
Epiduralna porodna analgezija je v naši bolnišnici brezplačna.


Lajšanje porodne bolečine z Remifentanilom

Remifentanil sodi v skupino zdravil imenovanih Opioidi. V svetu se že skoraj desetletje uporablja tudi pri lajšanju bolečine ob porodu.
Remifentanil dovajamo s pomočjo posebne črpalke neposredno v žilo. Del zdravila dovajamo v obliki trajne infuzije, del pa v obliki majhnih odmerkov, ki jih črpalka vbrizga na zahtevo porodnice (s pritiskom na poseben gumb). Več informacij je opisanih v dokumentu Lajšanje porodne bolečine z Remifentanilom - informacije in privolitev porodnice.
Lajšanje porodne bolečine z Remifentanilom je v naši bolnišnici brezplačno.

Opozorilo: Proizvajalec Remifentanila je v navodilih za uporabo zdravila (SMPC) zapisal: »Varnost uporabe Remifentanila med rojevanjem in porodom ni dokazana. Remifentanila se ne sme uporabljati med porodom in carskim rezom, ker je znano, da prehaja skozi placento, ter da analogi Fentanila lahko pri otroku povzročijo depresijo dihanja«.
V številnih študijah širom sveta je bila dokazana varnost Remifentanila pri lajšanju bolečine med porodom. V teh študijah so bili tudi preizkušeni številni protokoli za dovajanje Remifentanila. Metoda se je zaradi prednosti zdravila (hiter metabolizem, kratek razpolovni čas in odsotnosti klinično pomembnih aktivnih metabolitov) tudi precej dobro uveljavila.
Povsem nesporna pa je uporaba Remifentanila pri porodnicah, kjer obstajajo ovire za zdravljenje porodne bolečine z epiduralnim katetrom.
11.4.2015 smo Smernice za lajšanje porodne bolečine z Remifentanilom sprejeli tudi slovenski anesteziologi.