V.d. predstojnika ginekološko porodnega oddelka Andrej Pogačnik, dr.med., spec. gin. in porod.
V.d. strokovne vodje zdr. nege Centralno inštrumentarske službe s sterilizacijo Petra Tomažič, dipl.m.s.
Ginekološka ambulanta kontakt
E: gin.amb.narocanje@sb-trbovlje.si
T: 03 56 52 537 (vsak dan 12.00-14.00)

E-naslov za naročanje: narocanje@sb-trbovlje.si, sporočite številko napotnice in vašo KZZ ali EMŠO številko ter obvezno pripišite tudi vašo telefonsko številko.
Po telefonu: na telefonsko številko 03 56 52 600 (Enotna točka naročanja), vsak delovni dan med 7. in 10. uro in med 10.30 in 14. uro.
Osebno: na Enotni točki naročanja (glavni vhod bolnišnice, pri vratarju), vsak delovni dan med 7. in 10. uro in med 10.30 in 14. uro.
Po navadni pošti: na naslov Splošna bolnišnica Trbovlje, Enotna točka naročanja, Rudarska cesta 9, 1420 Trbovlje, obvezno pripišite tudi vašo telefonsko številko in E-naslov (če uporabljate elektronsko pošto).

za storitve, kjer je eNaročanje omogočeno z nacionalnim šifrantom: preko povezave na eNaročanje: neposredno naročanje preko spletne strani eNaročanje: https://narocanje.ezdrav.si/

Dan v tednu Ura
Četrtek: 7.30 – 12.00
Petek: 8.00 – 12.00

Mamografija je diagnostični postopek, izveden v okviru obiska v Centru za bolezni dojk.
Za čakalno dobo, prosimo poglejte podstran Centra za bolezni dojk.

Pooblaščena oseba za vodenje čakalnih seznamov
Andreja Sakelšek, sms in Nataša Fluks, tzn
Mamografija je diagnostični postopek, izveden v okviru obiska v Centru za bolezni dojk in se izvaja na oddelku za radiologijo.

Mamografija je najzanesljivejša in najnatančnejša metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki.

Preiskave opravljajo radiološki inženirji z digitalnim mamografom (naprava za rentgensko slikanje dojk).

Slikanje je za večino žensk nekoliko neprijeteno. Pri slikanju dojko stisnemo med dve plošči, kar traja približno pol minute. Vsako dojko slikamo v dveh osnovnih smereh (projekcijah), od zgoraj navzdol in od zunaj navznoter. Bolj ko je dojka stisnjena, manjši odmerek žarkov sprejme, posnetek je boljši, podrobnosti pa so bolje vidne. Seveda stisk ne sme biti prehud.

Pri že tipnih spremembah lahko z mamografijo odkrijemo dodatne spremembe v dojki, kar vpliva na izbiro metode zdravljenja.

Večine preiskovank slikanje ne boli; opisujejo ga kot kratkotrajno nelagodje.

Količina sevanja pri slikanju dojk je minimalna in je primerljiva s količino sevanja, ki jo dobimo pri slikanju zob.

Z mamografijo poskuša rentgenolog odkriti v dojki zgodnje, še majhne bolezenske spremembe, ki imajo podobne radiografske lastnosti kot okoliško tkivo. Žlezno tkivo oziroma struktura dojk se precej razlikuje od ženske do ženske; celo pri isti ženski se struktura dojke zaradi vpliva hormonov v različnih življenjskih obdobjih spreminja. Zato je treba postopek slikanja prilagoditi vsaki posameznici.